To accept: hit enter. PrivEZ maakt algemene voorwaarden inzichtelijk


28 mei 2019 - Door: Annefleur SchutLeestijd: 3 min

Het was even geduld hebben: de uitreiking van de felbegeerde SpinAwards in Amsterdam. De 21e editie van het event, dat oorspronkelijk op woensdag 08 mei 2019 plaats zou vinden, werd wegens veiligheidsredenen twee weken uitgesteld in verband met de Champions League-wedstrijd Ajax – Tottenham. Voor de Utrechtse CMD-student Wessel Wegerif meer dan het wachten waard: hij sleepte tijdens de SpinAward Night op 22 mei 2019 de Silver Award binnen in de categorie Young Talent met zijn concept PrivEZ. Uiteraard doen we hier op de redactie trots verslag van zijn indrukwekkende prestatie.

Er zijn online verschillende onderzoeksrapporten te vinden over de vraag hoeveel procent van de internetgebruikers daadwerkelijk de algemene voorwaarden van websites leest, alvorens ze de tijdbesparende ‘gelezen en akkoord’-leugen begaan. Al deze rapporten smijten dezelfde conclusie om je oren: niemand leest ze. En iedereen zou ze moeten lezen. Stiekem weten we dat ook wel, zeker na Facebook’s Cambridge Analytica-schandaal dat vorig jaar heel de wereld wakker schudde. Waarom we het dan toch niet doen hoeven we eigenlijk niet eens op papier te zetten. Op het moment dat we besluiten verstandig de juridische zinnetjes uit te pluizen kunnen we net zo goed de vakantieboeken thuislaten; daar ben je wel even zoet mee (volgens een – toegegeven, niet erg betrouwbaar – Amerikaans onderzoek zo’n 76 werkdagen op jaarbasis).

Wessel wil korte metten slaan met dit uitblijvende verantwoordelijkheidsgevoel als het op privacy aankomt en bedacht PrivEZ, een AI-systeem dat de algemene voorwaarden voor je doorleest en samenvat in beknopte bullet-points op basis van jouw persoonlijke voorkeur. Wessel: “Het is zo belangrijk dat mensen inzicht krijgen in de zaken waarmee ze dagelijks akkoord gaan. Met behulp van PrivEZ zie je direct waar je op moet letten, wat voor jou belangrijk is, waar het bedrijf jouw data allemaal voor gebruikt.”

Nieuwe mogelijkheden

De grote relevantie en het belang van dit concept bleef niet ongemoeid bij de jury en in het rapport staat dan ook: ‘PrivEZ heeft een eenvoudige oplossing voor een bekend probleem; het klakkeloos goedkeuren van de voorwaarden van websites. Door de inzet van Artificial Intelligence kan straks iedereen, zonder zelf door de volledige juridische tekst te worstelen, in een opslag zien of de voorwaarden afwijken van zijn/haar voorkeuren en daarmee veel bewuster een keuze maken.’

De SpinAwards, die jaarlijks worden uitgereikt aan creatieve, digitale concepten, focust zich op het verder brengen van het digitale denken. Grote en kleine bedrijven maar ook particulieren kunnen concepten inzenden en worden onderverdeeld en beoordeeld in verschillende categorieën. Dit jaar is er een nieuwe categorie toegevoegd: Artificial Intelligence & Voice. Op de vraag wat de SpinAward Night hem gebracht heeft antwoordt Wessel: “Het is toch de media-top van Nederland die daar rondloopt. Je ziet veel BN’ers en media-personalities, maar ook zijn er onwijs veel reclamebureaus en grote bedrijven zoals KLM en KRO vertegenwoordigd. Dat biedt geweldige kansen om te netwerken.” Dat Wessel mogelijkheden graag omzet in concrete actiepunten moge duidelijk zijn; naast verscheidene stage-aanbiedingen heeft hij tevens een testdag van het concept op de planning staan bij een publieke omroep.

Mocht je niet kunnen wachten om van PrivEZ gebruik te maken moeten we je helaas nog even teleurstellen: de vervolgstappen zijn nog niet helemaal bekend. Wel heeft Wessel het concept als intellectueel eigendom geregistreerd en is hij momenteel druk bezig zich meer en meer te ontwikkelen binnen de wereld van AI. In de gaten houden dus. Wessel, namens de CMD-redactie: gefeliciteerd!