Ga toch lezen! De boekenlijst van Nathalie Brähler


27 mei 2019 - Door: Annefleur SchutHet is niet voor niets dat we hier op de redactie graag gebruik maken van verschillende soorten media: Nederland lijkt praktisch uitgelezen. Wat? That doesn’t make sense? Inderdaad. Er zijn zoveel geweldige boeken gepubliceerd dat lezen je favoriete bezigheid zou moeten zijn. Maar als maker, business-strateeg of podcastgoeroe heb je waarschijnlijk weinig zin om je door het oerwoud aan novels, thrillers en romans te wurgen. Daarom zetten we in deze rubriek de meest interessante boeken op een rij, die niet alleen erg inspirerend zijn, maar ook nog eens extreem relevant voor het CMD-vakgebied. Met deze week op de boekenplank: de leeslijst van Creative Business docent Nathalie Brähler.  Creatieven klaar? Lezen maar. 1. Douglas Rushkoff – Team Human
  Nathalie: “Persoonlijk ben ik van mening dat studenten veel meer moet stilstaan bij de humanity kant van ons vakgebied. In Team Human dikt Rushkoff aan dat we in een existentiële crisis zitten door de rise van AI en algoritmes en technology. Boeken van Rushkoff vind ik echt mandatory material.”Op de redactie zijn we fan. Kijk hier alvast Rushkoffs TED Talk over de gedachten achter ‘Team Human.’


 2. Kevin Kelly – The Inevitable
  “Much of what will happen in the next 30 years is inevitable, driven by technological trends which are already in motion, and are impossible to halt without halting civilization.” In ‘The Inevitable’ bespreekt Kelly twaalf technologische, onvermijdelijke trends die onze toekomst gaan bepalen.Nathalie: “Dit moet iedereen gelezen hebben. Vooral zijn laatste boek, The Inevitable, is erg belangrijk. Pas als je dit gelezen hebt begrijp je echt de grotere, strategische lijnen van tech en onze maatschappij en waar we naartoe gaan.”

 3. Simon Sinek – Start With Why & Eric Ries – The Lean Startup
  Als je zijn boek nog niet gelezen hebt, dan heb je waarschijnlijk wel de meest bekeken TED-talk ooit gezien. Simon Sinek maakte in één klap naam voor zichzelf met zijn theorieën over ‘the Golden Circle.’ Ook ‘The Lean Startup’ is een waanzinnig populair boek dat zich focust op het opzetten van startups op een niet-traditionele manier, vanuit de theorie al doende te onderzoeken of iets werkt. Twee boeken die je hoogstwaarschijnlijk al gelezen hebt, maar zoals Nathalie het zegt: “Uiteraard onmisbaar op elke leeslijst.”

 4. Carl Cederström The Happiness Fantasy
  Wat betekent happiness vandaag de dag? Cederström schreef geen Aziatisch zelfhulpboek dat focust op het vinden van jouw ‘ikigai’ – wel zo verfrissend, laten we eerlijk zijn – maar een vlot geschreven boek over de veranderende definitie van ons geluk. Nathalie: “Elke millennial moet dit gelezen hebben. ”

 5. Tony Hsieh – Delivering Happiness
  Nu we het toch over happiness hebben: in Delivering Happiness vertelt ondernemer Tony Hsieh over ervaringen die hij opdeed als entrepreneur, waarbij hij inzoomt op het ontstaan van de bedrijven LinkExchange en Zappos. Nathalie: “Niet alleen Delivering Happiness is goed, verder ook eigenlijk alles van hem.” Lezen dus.

 6. Zygmunt Bauman – De gehele Liquid-reeks
  Het gebrek aan stabiliteit in het derde millennium, onze fragmentarische levensstijl, de onzekerheid die dit met zich meebrengt. “Liquid Modernity, Liquid Love, Liquid Life.. You name it. Stuk voor stuk interessant” aldus Nathalie. En aldus de redactie. Echt, lezen dit.

 7. Jaron Lanier – Who Owns the Future
  Nathalie: “Who Ons the Future is gepubliceerd in 2013, maar nog altijd relevant.” Het boek stelt kritische vragen over de toekomst van de maatschappij met de toenemende kracht van technologisering.

 8. Peter Thiel – Zero to One
  Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal, geeft in Zero to One tips en informatie over vele verschillende facetten van het ondernemersvak. Volgens Nathalie moet er wel een kleine disclaimer gemaakt worden: “Thiel is een typische, blanke Silicon Valley Non-inclusive, non-diverse. Houd dit in je achterhoofd als je Zero to One leest.”

 9. George Gilder – Life After Google
  Hoe ziet het internet van morgen eruit? Nathalie: “Google zou potentieel op de rand van omvallen kunnen staan. Heel interessant.” Een must-read voor blockchain-geïnteresseerden.

 10. Brené Brown – Alles
  In een van haar eerste TED-talks stelt Brown zich voor als een researcher-storyteller. En dat lijkt een prima samenvatting te zijn. Ze heeft onderzoek gedaan naar o.a. moed, kwetsbaarheid, schaamte en leiderschap. Nathalie: “In feite moet je gewoon alles lezen wat zij geschreven heeft. Ze heeft inmiddels ook een talk op Netflix staan, zeker kijken.” Mocht je dit allemaal niet zo interessant vinden, is ze ook nog even kort te zien in de nieuwe Netflix-film ‘Wine Country.’