Burn-out 101


1 mei 2019 - Door: Annefleur SchutDe redactie van CMD-Magazine sprak op het X=Festival met Douwe van der Werf en Allette Muijs. Beiden verloren grip op hun leven wegens een fikse burn-out. Vandaag de dag staan ze weer met energie in het leven, maar de nasleep is nog altijd aanwezig. Allette: “Je brein dwingt je om te stoppen.”

Individualistisch en prestatiegericht: de Nederlandse maatschappij in een notendop.

Beetje bij beetje branden we ons aan de hitte van het woekerende vuur; de Nederlandse burger raakt langzaamaan opgebrand. Tenminste, zo lijkt het. Collectief lijken we onze grote teen in het ijswater van de burn-out te dopen, maar in onderzoek naar mentale uitputting in 2018 door de Utrechtse hoogleraar W. Schaufeli scoorde Nederland juist het laagst, concluderend dat we een gelukkig en gezond land zijn.

Toch lijkt dit te kort door de bocht. Een burn-out is niet als medische diagnose vast te stellen. Veel mensen kampen met angststoornissen of extreme vermoeid- en somberheid. Onder jongeren worden burn-outklachten al snel als een depressie bestempeld. Cijfers zijn zodoende moeilijk te vast te stellen. Wat echter aan geen twijfel onderhevig is, is het feit dat de burn-out een toenemende last in het Nederlandse ziektebeeld is.

Hoe moeten we hiermee omgaan? Volgens UX-designer Allette en filmmaker Douwe komt het op een ding neer: selfcare. Douwe: “Ik wilde telkens meer en meer en maakte ontzettend lange dagen. Continu wilde ik mijzelf profileren als filmmaker. In gedachten had ik een heel beeld gecreëerd van wat hier allemaal bij kwam kijken en waaraan ik moest voldoen wilde ik dit uitstralen. De beste apparatuur, de langste dagen, doorgaan tot elk detail perfect was uitgevoerd.. Allemaal verplichtingen die ik mezelf oplegde.”

Samen spraken Allette en Douwe op het X=festival openhartig over hun ervaring met een burn-out. Volgens hen is een klassieke burn-out te herkennen aan de volgende signalen: een verminderde concentratie, continue ontevredenheid, extreme vermoeidheid, vergeetachtigheid, paniekaanvallen en het willen vermijden van sociale contacten. Allette: “Op een gegeven moment kon ik niets meer. Zelfs het openen van een simpel berichtje kon ik niet opbrengen. Dan dacht ik direct: oh nee, iemand wil iets van me.” Allette’s klachten waren zo ernstig dat ze last kreeg van totale black-outs. “Ik werd wakker en er werd me gevraagd of ik wist wat er gebeurd was. Niks. Ik wist niks meer. Er zat een gat ik mijn geheugen. Je brein dwingt je om te stoppen.”

Op de vraag hoe we een burn-out volgens hen het beste zouden kunnen voorkomen krijgen we een unaniem antwoord: wees lief voor jezelf. Om de uitspraak iets minder roze te maken lichtten ze toe: “Je beste werk komt voort uit volle aanwezigheid. Neem voldoende rust, praat erover met mensen uit je omgeving, ontdek je passie zodat je doet waar jij energie van krijgt en bovenal: ken je grenzen.” Het aangeven van grenzen gold als rode draad in alle gegeven adviezen. Voldoende rust komt voort uit het stellen van realistische doelen, wat weer voortkomt uit het kennen en stellen van je eigen grenzen. Jezelf een spiegel voorhouden en kijken naar de verschillen tussen je zelfbeeld en de realiteit schijnt van wezenlijk belang.

Inmiddels zijn beiden weer hersteld, maar het proces was lang en slopend en de naslag is nog altijd voelbaar. Douwe geeft aan gelukkiger en gezonder te leven dan ooit tevoren, maar heeft binnen zijn bedrijf wel ruimte ingepland om te kunnen ‘falen’, zichzelf zodoende dwingend om zijn verwachtingen bij te stellen. “Ik hoef niet langer de beste van Nederland te zijn. Belangrijker is nu om elkaar de ruimte te geven, dat geeft ook rust in het team. Als er iets fout gaat hoef ik niet door te gaan tot het in één keer gefixt is, maar weet ik het los te laten. Morgen gaan we weer verder.”

Wil je meer te weten komen over de oorzaken en gevolgen van een burn-out of wil je de burn-out stresstest doen? Ga naarwww.burnout.expert.nl.