Apple versus Google: Wie maakt er betere notities? 


23 april 2019 - Door: Dennis van BrouwershavenLeestijd: 3 minuten

In de eerste editie van Tech Tips (dat zijn naam krijgt van een zeker YouTube-kanaal van Linus) worden de notitie-apps Notities van Apple (zeer origineel) van Google Keep van.. Google met elkaar vergeleken. De twee worden beoordeeld aan de hand van wat je ziet als je de app opstart, als je daadwerkelijk een notitie opent, welke instellingen er beschikbaar zijn en hoe de app er in zijn geheel uitziet. Tot slot nog een samenvatting à la menig reddit-post onder het kopje In Other Words..

First Impression

De Notities-app die wordt meegeleverd met de hardware van Apple opent met een weergave van de notities van je iCloud-account. De pinned notities staan bovenaan en zijn door een lijn gescheiden van de meest recente notitie. Er kan naast scrollen ook via de zoekbalk worden gezocht naar notities. Rechts onderin staan knoppen waarmee nieuwe notities en nieuwe en nieuwe mappen kunnen worden aangemaakt. Hier zijn ook gelijk de verschillende lijsten zichtbaar. Via de knop Bewerken is het mogelijk lijsten weg te gooien en deze te hernoemen. Het eerste scherm van Keep kan worden vergeleken met het overzicht van bestanden binnen andere services van Google, zoals Drive en Docs. Bovenin staat een zoekbalk met een hamburgermenu en de profielfoto van je Google-account. Via de balk kan worden getypt om te zoeken naar de Reminders, Afbeeldingen en Lijsten die zijn gemaakt. Naast de profielfoto staat er een Weergave icoontje in de balk om de weergave aan te passen naar een Lijstweergave en een weergave waarin elke notitie een apart vierkant is.

Apple 0 – 1 Google:Punt voor Google

  • Keep geeft vanaf het eerste gezicht een duidelijk overzicht van mogelijkheden waar Apple een minimalistische look gebruikt.

Aan de Slag
Eenmaal een notitie gekozen krijg onderaan het scherm de keus om notities te verwijderen, to-do lijsten te maken en binnen de notitie te tekenen. Hier is het mogelijk met een markeerstift, pen, potlood of gum te tekenen met 120 tinten. Voor collega’s in het Apple ecosysteem is het mogelijk om samen te werken aan een notitie door te drukken op de Samenwerken knop. Voor andere platforms is het via het Collaborate menu mogelijk de notitie te delen via social media, om te zetten naar PDF en tabellen toe te voegen.

Bij de app van Google krijg je vanaf het eerste gezicht al meer opties. Bovenaan staat een navigatiebalk waarmee notities vast te pinnen zijn en reminders gemaakt kunnen worden.

Je kunt ook notities archiveren en deze onder instellingen weer vinden. Binnen de notitie zelf zijn de veel soorten media zoals foto’s, video’s, tekeningen, spraakmemo’s en checklists in te voegen. Via het menu rechts onderin het scherm is het mogelijk de notitie te verwijderen, dupliceren, delen en samenwerken (met verschillende emailaccounts) en je notities te labelen met verschillende kleuren.

Apple  1 – 1 Google: Punt voor Apple

  • De interface van Google Keep is bij de eerste blik erg vol met icoontjes waar Apple een beperkt menu laat zien onderaan het scherm. Hierdoor moet je bij Google vaak door menu’s graven voordat je de functies vindt die je zoekt.

Instellingen in Instellingen

Omdat Apple Notities zelf heeft gemaakt heeft Notities een ingebakken menu in Instellingen, in tegenstelling tot apart gedownloade apps die een beperkt instelmenu hebben in de Instellingen-app

Bij Notities kun je bepalen of je de notities op je apparaat wil opslaan, defaultopties voor nieuwe notities instellen en kiezen waar foto’s en video’s worden opgeslagen. Binnen de Notities-app is er dus ook geen apart instellingenmenu.

Aan de overkant is het naast instellingen voor je Google-account ook mogelijk om in te stellen hoe nieuwe lijsten er uitzien, of het mogelijk is om notities te delen en welke apps er worden gebruikt om een webpagina of een email te openen. Het geringe menu vloeit voort uit de aanwezigheid van keuzes in de notities zelf.

Apple 1 –  2 Google: Punt voor Google

  • Google biedt naast de mogelijkheid om bijvoorbeeld spraakmemo’s en lijsten te maken ook de keus over welke apps worden gebruikt om emails en landkaarten te openen en reminders in te stellen.

Uitstraling

De Notities-app bootst op een simplistische manier een standaard notitieblok na. De notities worden het notitieoverzicht gescheiden door lijnen en de grijzige achtergrond moet een vel papier voorstellen. Het logo is hier een verlengstuk van: het is een compact notitieblok. Voor iOS 7 (2013) zag de app er daadwerkelijk als een notitieblok uit, met lijnen en een lettertype dat een handschrift nabootste.

Google Keep volgt de huisstijl van Google; witte achtergronden, grijze iconen en donkerblauwe vlakken die de interface een beetje diepte geven. Een voorbeeld hiervan is de zoekbalk; de soorten items waar naar gezocht kunnen worden verschijnen in de blauwe vakken met icoontjes. Het logo van Google Keep is een Post-It met een gloeilamp erop. Dit past bij de rest van de Google applicaties, zoals de zakagenda van Google Agenda en de envelop met rode rand van Gmail, die echte objecten en de functies van dien symboliseren.

Apple 2 – 2 Google: Punt voorApple

  • De interface van Apple is meer taakgericht, terwijl Google meer functies biedt (wat ten koste gaat van het minimalisme van de interface) Bij Apple krijg je ook daadwerkelijk het gevoel dat je iets aan het noteren bent, zonder allerlei icoontjes die het scherm vervuilen.

In other words
Zowel de Notities-app als Google Keep bieden veel mogelijkheden qua delen van notities en de samenwerking daaraan. Google Keep biedt je meer keuze aan op het gebied van wat je met notities kunt doen terwijl de Notities focust op het noteren, het overzicht en het delen. De ontwerptaal van beide apps is simplistisch en de interface van Google Keep is door het grotere aanbod van functies voller.

Eindscore: Apple 2 – 2 Google