Falen mag, just mind your gap


10 april 2019 - Door: Annefleur SchutLeestijd: 2 min

All right, X=Festival is een feit! Het jaarlijkse CMD-event zit er weer op en wat hebben we kunnen genieten van interessante sprekers, motiverende boodschappen, de lekkerste Utrechtse biertjes en verfrissende tunes. X=gefaald? Wat ons betreft niet.

Hoewel we na het festival, dat volledig in het teken stond van falen, dit fenomeen openlijk omarmen, proberen we het stiekem nog steeds liever te voorkomen. Daarom hebben we voor jou de tien beste adviezen op een rijtje gezet.

1. Faal en straal
Als er iets duidelijk is geworden is het wel dat falen niet goed of fout is, maar simpelweg menselijk. Iedereen faalt. Durf op je bek te gaan, sta weer op en raak die grond vervolgens nog een keer. Het houdt je menselijk.

2. Je eerste design is nooit de beste
Geweldig dat je met volle overtuiging je werk presenteert. Maar vaak is je eerste design niet je beste design. Itereer, vraag om feedback en probeer ook echt om deze ter harte te nemen. Zoals Remko van der Drift van het Instituut voor Faalkunde zegt: maak gebruik van een growth mindset.

3. Its not good. Yet.
Een growth mindset? Context alstublieft? Simpel: it’s not good, yet. Je eerste designs mogen dan misschien afgekraakt zijn, maar jij gelooft in je eigen vermogen om te groeien. Je kunt het nu nog niet, maar door hard te werken en een portie doorzettingsvermogen groei je. Op een dag lukt het je wel. Of niet – no pressure.

4. Testen kan overal
Neem je werk mee op reis en ga testen! Je doelgroep loopt altijd ergens rond, dus houd je niet in maar ga op pad. Stel vragen en toon lef: brutalen hebben letterlijk de halve wereld.

5. Zet je verlegenheid om in nieuwsgierigheid
Toch niet zozeer het brutale durfal-type? Jan Willem Franken vertelde een verhaal over een man die met z’n vriend in Denemarken was. Beiden spraken geen Deens. Toch zag de man tot zijn verbazing dat zijn vriend aan de bar zat te praten met een oude kapitein. Hele gesprekken voerde de scheepsgezaghebber – hoe was het mogelijk? Wat bleek: de vriend wist enkel ‘ja’ en ‘nee’ naar het Deens te vertalen en riep dit overtuigend in zijn gesprek met de kapitein. Net als de meeste andere mensen vond de kapitein het heerlijk om over zichzelf te praten en waardeerde hij de aandacht van de vreemdeling aan de bar die geboeid naar zijn verhalen luisterde. De moraal van het verhaal? Met het geven van aandacht door het stellen van vragen en goed te luisteren kom je een heel eind. Ben je een verlegen persoon en sta je in tegenstelling tot de kapitein niet graag in het middelpunt van de belangstelling? Stel vragen en laat de ander aan het woord. Wordt gewaardeerd.

6. Deel jouw waarde
Vragen stellen wordt gewaardeerd, maar probeer ook zelf iets aan te bieden. Stuur je een mail naar iemand in de hoop dat je wordt uitgenodigd voor een (sollicitatie)gesprek? Probeer dan ook aan te geven wat zijn/haar verdienste is in dit verhaal.

7. Weet waarover je praat
Sta in je kracht door uitgebreid research te hebben gedaan naar het onderwerp waarover je presenteert en voorkom verrassingen. Falen mag! Maar serieus, just be prepared.

8. Keep it short
Of je je boodschap nu mailt, presenteert, pitcht of per postduif over laat komen: keep it short. Neem je tekst door en schrap de woorden die je weg kunt laten. Less is more.

9. Je beste werk komt voort uit volle aanwezigheid
Take care of yourself! Zorg dat je voldoende slaapt (lees: acht uur) en goed eet. Nachten doorhalen en de volgende dag je ontbijt overslaan omdat je niet uit je bed kon komen en je je moet haasten naar je volgende meeting is dus niet the way to go.

10. Ken je grenzen
Hierop aansluitend: ken je grenzen en handel hiernaar. ‘Nee’ is ook een antwoord, maak hier gebruik van. Kansen hoef je natuurlijk niet te laten liggen, maar doen meerdere mogelijkheden zich tegelijkertijd voor? Heb dan het lef om te kiezen in plaats van te veel hooi op je vork te nemen. Komt de kwaliteit van je werk waarschijnlijk ook nog eens ten goede!

Dat waren ze alweer, tien adviezen van faalkundigen (lees: mensen).

Heb jij nog interessante tips gehoord op het festival? Laat een reactie achter en deel je opgedane kennis!